malwinkowo

malwinkowo

środa, 30 września 2015

JAK KURA PAZUREM

Witajcie Kochani:),
wreszcie udało mi się
obrobić fotki z moim 
ATC
JAK KURA PAZUREM,
oczywiście 
- jak co miesiąc -  
bawię się z ArtGrupa ATC
(TU)
 temat dość ciekawy,
bo i lubię kury, i piszę tak, 
że czasem mam problemy 
z odczytaniem samej siebie:D,
stąd postanowiłam
wszystkie te elementy
umieścić na mojej pracy:)


na tle wykonanym za pomocą
mgiełek Lindy's Stamp Gang,
i Art Anthology,
oraz stempli
napisałam odręcznie przepis 
ze starożytnej książki kucharskiej
przypisywanej Apicjuszowi,
na kurczaka w cieście i mleku:),
swoją drogą ciekawe czy ktoś 
w dzisiejszych czasach 
odważyłby się 
takie danie przygotować:D










a na sam koniec
tym razem
już nienabazgrolony przepis
na kurczaka w cieście i mleku:
Pullus tractogalatus:
pullum coques liquamine, oleo, vino, 
cuimittis fasciculum coriandri, cepam.
Deinde, cum coctus fuerit, 
levabis eum de iure suo 
et mittis in caccabum novum lac
et salem modicum, mel et aquae minimum
(id est tertiam partem).
Ponis ad ignem lentum ut tepescat, 
tractum confringis et mittis paulatim,
assidue agitas, ne uratur.
Pullum illic mittis integrum vel carptum,
versabis in lance, quem perfundis ius tale:
piper, ligusticum, origanum,
suffundis mel et defritum modicum,
et ius de suo sibi, temperas.
In caccabulo facies ut bulliat.
Cum bullierit, amulo obligas et inferes.

Kurczak w cieście i mleku:
kurczaka ugotujesz w sosie ze sfermentowanych ryb,
oliwie i winie.
Do tego dodasz pęczek kolendry i cebulę.
Następnie, po ugotowaniu, 
wyjmiesz go z sosu własnego.
Do inego garnka dasz mleka, 
trochę soli, i bardzo malo wody.
Postawisz go na małym ogniu i podgrzejesz.
Pokruszysz ciasto i będziesz dodawał je
stopniowo do garnka, ciągle mieszając,
by jego zawartość nie przypaliła się. 
Włożysz tam kurczaka w całości
lub w kawałkach, 
a następnie wyłożysz wszystko 
na półmisek i polejesz sosem
tego rodzaju:
weźmiesz pieprzu, luczku ogrodowego,
lebiodki pospolitej, 
dolejesz miodu i trochę gotowanego
moszczu winnego oraz sosu wlasnego.
Wymieszasz, zagotujesz w małym garnku.
Po ugotowaniu sos zagęścisz krochmalem,
polejesz nim kurczaka, i podasz.
(przekład: Ireneusz Mikołajczyk, Sławomir Wyszomirski)

***

a taki bidulek
rozbił się o szybę,
 gdy pisałam 
tego posta,
na szczęście przeżył:)




muszę przyznać,
że 1-wszy raz w życiu
zobaczyłam dziś na żywo
tego najmniejszego ptaszka Europy - 
mysikrólika









pozdrawiam Was cieplutko
życząc
miłego popołudnia:),
malwinku

 miło mi poinformować, 
że moje ATC
 zdobyło tytuł
ATC WRZEŚNIA 2015
(TU)

http://artgrupaatc.blogspot.com/2015/10/atc-wrzesnia.html?showComment=1444385436197#c4494142038199840277


pozdrawiam cieplutko,
i dziękuje za Wyróżnienie:),
malwinku

i na sam koniec
jeszcze się pochwalę
ptaszkami jakie stworzyła 
Twiglet z Anemone
zainspirowana 
moimi mysikróliczkami:)






 jeszcze raz cieplutko

pozdrawiam:),
malwinku